Types Verantwoordelijkheidsteken stempels

E-mail Afdrukken PDF

De meest voorkomende types van stempel voor het verantwoordelijkheidsteken zijn rechte- en kniestempels.

 

typestempels

Recht of knie model

Een recht model is te gebruiken bij het aanbrengen van uw  teken in bijv. broches, dasspelden, horloges, kettingwerk, oorstekers, schalen, kandelaars, bestek en aan de buitenzijde van ringen. Een kniestempel wordt gebruikt voor het aanbrengen van het teken aan de binnenzijde van (relatie)ringen.

Reliëf of inwaarts

Standaard wordt een stempel inwaarts uitgevoerd. Een stempel waarbij de afbeelding inwaarts is uitgevoerd, is minder kwetsbaar en slijt minder snel dan een stempel waarbij de afbeelding opwaarts (in reliëf) is uitgevoerd. Wanneer het teken in onafgewerkt materiaal moet worden afgeslagen, dient men er rekening mee te houden dat de afslag i.v.m. de latere afwerking dieper moet worden afgeslagen. Ten opzichte van een reliëfstempel moet er met een inwaartse stempel meer materiaal verplaatst worden. Bij kwetsbare artikelen, zoals horloges, brillen en holle werken geniet een reliëfstempel de voorkeur, omdat het teken hierbij in het artikel wordt gedrukt.

Afmeting teken

Alle verantwoordelijkheidstekens worden in principe in standaardafmetingen uitgevoerd.

Deze standaardafmetingen zijn 0,7 (h) x 1,3 (br) mm bij een rechthoek en ovaal, 0,9 x 0,9 mm bij een vierkant en 0,9 mm Ø bij een cirkel .

Bij het ontwerp moet, i.v.m. de juiste verhouding, rekening gehouden worden met deze afmetingen. Als het ontwerp 1,3 mm hoog en 0,7 mm breed is, dient men er rekening mee te houden dat de afbeelding bij een kniemodel dwars op het stempel wordt geplaatst  (aanbrengen 'op zijn kant' aan de binnenzijde van ringen).

Als er in een artikel een drieling (gehalteteken, kantooraanduiding en jaarletter) moet worden aangebracht, kan de afmeting van het verantwoordelijkheidsteken worden afgestemd op de afmetingen  van deze drieling. U dient er hierbij rekening te houden dat een grotere afmeting moeilijker aan te brengen is en sneller tot beschadigingen van uw artikelen kan leiden.

De afmetingen van de gehaltetekens van een drieling zijn:

  • 1e gehalte (925) - groot: 3,1 x 2,4mm; middel: 2,1 x  1,7mm; en klein 1,6 x 1,3mm;
  • 2e gehalte (835) - groot: 3,2 x 3,6mm; middel: 2,4 x  2,7mm; en klein 1,5 x 1,9mm;
  • 3e gehalte (800) - groot: 2,4 x 3,5mm; middel: 1,7 x  2,5mm; en klein 1,1 x 1,7mm. 
Als men een ontwerp maakt voor een verantwoordelijkheidsteken met een grotere afmeting dan de standaard afmetingen, moet men er rekening mee houden dat hetgeen dat technisch uitvoerbaar is voor deze afmeting niet per se mogelijk is voor een kleinere (standaard) afmeting. Dit kan betekenen dat er voor een  standaardafmeting een ander verantwoordelijkheidsteken moet worden aangevraagd. Voor de nieuwe aanvraag van het verantwoordelijkheidsteken zal opnieuw het wettelijk vastgestelde tarief in rekening gebracht worden.