Inloggen

Richtlijnen consumenten bij verkoop oud goud

 • Home
 • Richtlijnen consumenten bij verkoop oud goud
 • 1. Controleer op keurtekens in het voorwerp/sieraad

  Neem een loep of vergrootglas en zoek met keurmerken die informatie geven over het goudgehalte. Onderstaand is een overzicht met de keurtekens voor goud die in Nederland toegepast worden.

  LET OP: De aanduiding met enkel cijfer zoals ‘585’ of ‘750’ is niet voldoende! De fabrikant mag deze cijfers zelf plaatsen en is dus niet een garantie dat het voorwerp gekeurd is of een bewijs van het echte gehalte.

  • Bij ringen kan het keurteken zowel aan de buiten-als aan de binnenzijde gestempeld zijn.
  • Bij colliers, kettingen en armbanden wordt het keurteken op of nabij het slot/sluitstuk gestempeld.
  • Bij oorsieraden wordt het keurteken op de stekers gestempeld.

  2. Sorteer de voorwerpen per gehalte

  Indien de voorwerpen voorzien zijn van keurtekens en u wilt achterhalen welk gehalte het voorwerp heeft, sorteer dan de voorwerpen per gehalte. Alle voorwerpen zonder keurtekens of slechts met de cijfers 585, 750, 833 legt u apart.

  3. Weeg alle voorwerpen zelf op een keukenweegschaal

  Verzamel de voorwerpen met keurtekens die hetzelfde gehalte aangeven en weeg het aantal grammen per gehalte op bijvoorbeeld een keukenweegschaal. Dan heeft u een indicatie van het brutogewicht per gehalte. Hieronder staan enkele voorbeelden:

  • 14 karaat:
   17 gram 14 karaat komt overeen met 585/1000 = 58,5%, dus dat zou betekenen dat het voorwerp 17 gram x 58,5% = 9,9 gram aan fijngoud bevat.
  • 18 karaat:
   8 gram 18 karaat komt overeen met 750/1000 = 75,0%, dus dat zou betekenen dat het voorwerp 8 gram x 75% = 6 gram aan fijngoud bevat.
  • 22 karaat:
   6 gram 22 karaat komt overeen met 916/1000 = 91,6%, dus dat zou betekenen dat het voorwerp 6 gram x 91,6% = 5,5 gram aan fijngoud bevat.

  4. Check de goudkoers

  Bijvoorbeeld op www.kitco.com. Neem de prijs in Euro per Kg.

  [Most Recent Quotes from www.kitco.com]

  5. Bereken de goudwaarde

  De bruto goudwaarde kunt u zelf berekenen door de goudkoers per gram te vermenigvuldigen met het aantal grammen aan fijngoud. Let op: dit is niet het bedrag dat u ervoor zult ontvangen, omdat er nog vele kosten gemaakt moeten worden voordat het oudgoud is omgezet naar fijngoud.

  6. Voorwerpen zonder keurtekens

  Hier bent u afhankelijk van de deskundigheid en eerlijkheid van de goudinkoper. U kunt natuurlijk al advies inwinnen bij uw lokale juwelier en als u toch zekerheid wilt over het gehalte, kunt u uiteraad de voorwerpen laten keuren bij WaarborgHolland. Voor de waarborgwet keurt WaarborgHolland niet alleen voor ondernemers, maar ook voor particulieren.

  7. Verder

  • Wij adviseren niet om eventuele stenen al van te voren uit uw sieraden te halen om het gewicht te bepalen. In vele gevallen is het gewicht van de stenen van geringe invloed op het totaalgewicht.
  • Houdt er rekening mee dat gouden horloges veel veel onedele onderdelen bevatten (glas, uurwerk etc).
  • Laat het goud in uw zicht wegen. Kijk mee of vraag naar het gewicht. Komt het overeen met het gewicht dat u gewogen heeft? De handelaar dient een geijkte weegschaal met keurmerk te gebruiken.
  • Neem een legitimatiebewijs mee als u de voorwerpen direct wilt verkopen. Betrouwbare handelaren die volgens de regels van de wet inkopen, zullen altijd om een legitimatie vragen.
  • Ga bij verschillende inkopers langs.

  Nog onzeker? Kom dan met uw voorwerpen langs en laat uw voorwerpen eerst bij WaarborgHolland keuren voordat u naar de goudinkoper gaat. Het kan de moeite waard zijn!

  Openingstijden

  Maandag t/m vrijdag van 08.30 – 16.00.
  Wachters (max. 20 stuks) van 08.30 – 12.00.

  Lasergraveren

  Wilt u uw artikelen voorzien van lasergravering? Wij graveren ook allerlei afbeeldingen, logo’s, tekst of andere gegevens met behulp van geavanceerde laserapparatuur.

  Edelmetaalsmelterij

  Het betrouwbare adres voor het verwerken van uw waardevolle sloopgoud en -zilver: WaarborgHolland Edelmetaalsmelterij

  Contact

  WaarborgHolland B.V.
  Postbus 1075
  2800 BB   Gouda

  0182 58 93 00
  info@waarborg.nl

  Naar contact
  Copyright © 2020 WaarborgHolland B.V.