Inloggen

Wijzigingen Waarborgwet

 • Home
 • Wijzigingen Waarborgwet
 • De nieuwe waarborgwet, Waarborgwet 2019, voorziet in de mogelijkheid om platina van een 900 dzn. en 850 dzn. gehaltekeurmerk te voorzien (naast de reeds bestaande 950 dzn). Echter in de nieuwe wet is tevens bepaald dat iridium, dat voorheen als platina mee mocht worden gewogen als platina in de bepaling van het platinagehalte, nu niet meer als platina mag worden meegeteld.

  Dit leidt tot de noodzaak van een nieuwe testmethode voor de bepaling van het platinagehalte. De nieuwe methode wordt momenteel ontwikkeld door WaarborgHolland en zal in tegenstelling tot een eerder bericht naar verwachting in september 2021 afgerond worden. De testen en inspecties voor het keuren van platina 850 dzn en platina 900 dzn zullen tot die tijd niet onder accreditatie zijn.

  De Waarborgregeling 2019 gaat ook dieper in op het waarborgen van opgevulde werken. De eis wordt gesteld dat de edelmetalen opperlaag minimaal 50 micrometer dik is en dat er een venster van 1,7 bij 4,0 millimeter is aangebracht waardoor de opvulling van de andere stof zichtbaar is. Deze andere stof kan een edelmetaal zijn of een ander materiaal.
  Voor aanbieders van deze voorwerpen is het belangrijk om te weten dat er geen non-destructieve toetsmethode bestaat om vast te stellen of een opperlaag minimaal 50 micrometer dik is, indien niet met het blote oog (loep) al beoordeeld kan worden dat minimaal aan deze laagdikte voldaan wordt. Daarom dient de aanbieder contact op te nemen met WaarborgHolland indien hij dergelijke voorwerpen wilt laten waarborgen.

  Mede vanwege de nieuwe Waarborgwet zijn onze borderellen vernieuwd. De oude borderellen maken melding van de Waarborgwet 1986. Deze verwijzing is niet aanwezig op de nieuwe borderellen. Ook is de opmaak veranderd, zodat per artikel o.a. aangegeven kan worden of gestempeld of gelaserd moet worden. De oude borderellen zijn nog te gebruiken tot 01-01-2021. Daarna kunnen alleen nog de nieuwe borderellen worden gebruikt.
  U kunt de nieuwe borderellen hier vinden op de website. Voor papieren versies kunt bellen met 0182-589300 of emailen naar info@waarborg.nl.

  Voor meer informatie zie ook Waarborgwet: Toen en nu

  Openingstijden

  Maandag t/m vrijdag van 08.30 – 16.00.
  Wachters (max. 20 stuks) van 08.30 – 12.00.

  Lasergraveren

  Wilt u uw artikelen voorzien van lasergravering? Wij graveren ook allerlei afbeeldingen, logo’s, tekst of andere gegevens met behulp van geavanceerde laserapparatuur.

  Edelmetaalsmelterij

  Het betrouwbare adres voor het verwerken van uw waardevolle sloopgoud en -zilver: WaarborgHolland Edelmetaalsmelterij

  Contact

  WaarborgHolland B.V.
  Postbus 1075
  2800 BB   Gouda

  0182 58 93 00
  info@waarborg.nl

  Naar contact
  Copyright © 2020 WaarborgHolland B.V.