Click to visit English version
Inloggen

Veel gestelde vragen

 • Home
 • Veel gestelde vragen
 • Snel naar: Algemeen | keurtekens | reparaties | laser | onderzoek | tarieven | overigen


  Algemeen

  Vanaf welk gewicht moet goud/zilver/platina gekeurd worden in Nederland?

  Goud moet vanaf 1 gram, zilver vanaf 8 gram en platina vanaf 0,5 gram gekeurd worden.

  In welke landen wordt het WaarborgHolland nationaal keur geaccepteerd?

  Op de pagina Keurtekens vindt u een actueel overzicht van de landen waar het WaarborgHolland keur geaccepteerd wordt.

  Wat zijn de openingstijden van het loket?

  Ons loket is van maandag t/m vrijdag van 8.30 uur tot 16.00 uur geopend. Gesloten van 12.15 uur tot 13.00 uur

  Hoe lang duurt het keuren?

  De normale doorlooptijd van zendingen is 5 werkdagen. Bijvoorbeeld u stuurt uw zending op maandag op, WaarborgHolland ontvangt uw zending op dinsdag en stuurt de zending terug op maandag.

  Wat betekent spoed?

  Spoed betekent dat uw zending dezelfde dag retour gestuurd wordt. Hiervoor geldt een toeslag van 20% op de waarborgkosten. (Spoedzendingen zijn onder voorbehoud en afhankelijk van aantallen.)

  Wat betekent wachter?

  Wachter betekent dat uw zending direct wordt verwerkt en dat u kunt wachten op de zending om deze nadien gelijk mee te nemen. Voor wachten wordt er wel een (wacht)toeslag berekend van 100%. Op sommige dagdelen bestaat de mogelijkheid om zonder toeslagberekening te wachten op uw zending. Hieraan zijn wel enkele voorwaarden verbonden. Zie daarvoor ‘Spoed of haast?‘ Voor het wachten geldt een maximum aantal van 20 stuks. (Wachtbehandelingen zijn onder voorbehoud.)

  Op welke dagen kan ik wachten?

  Elke werkdag tussen 8.30 uur en 12.00 uur kan er gebruik worden gemaakt van de wachtbehandeling. Wel is het verstandig om van te voren even te bellen dat u gebruik wilt maken de wachtbehandeling zodat wij u optimaal van dienst kunnen zijn.

  Kan een zending met een eigen vervoerder retour gestuurd worden?

  Het is mogelijk van een andere vervoerder, behalve de post, gebruik te maken indien u dit wenst. U kunt uw vervoerder zelf opdracht geven een zending bij ons op te halen. WaarborgHolland kan dit ook voor u regelen. Neem hiervoor even contact met ons op tel: 0182-589300

  Hoe wordt mijn zending retour gestuurd?

  Standaard worden alle zendingen met Mikropakket retour gestuurd. Met Mikropakket is uw zending standaard gedekt tot €5.500,00. Indien mogelijk kunnen uw partijen via Mikropakket tot €50.000,00 worden verzekerd. Indien u zelf een transportregeling heeft die op uw zendingen van toepassing is, kunt u dat aangeven. Dan bespaart u onnodige kosten. Geef wel aan als u voor een andere transportwaarde de zending wilt verzekeren.

  Kan ik zendingen met de post naar WaarborgHolland sturen?

  Indien u zendingen per PostNL naar ons stuurt, dient u gebruik te maken van onze bezoekadres: Stationsplein 9A, 2801 AK in Gouda. Zonder overleg sturen wij uw goederen met Mikropakket retour. Met Mikropakket is uw zending standaard gedekt tot €5.500,00.

  Kan mijn zending per post retour gestuurd worden?

  Nee, wij sturen geen zendingen per post retour. Wij sturen deze zendingen met Mikropakket retour. Met Mikropakket is uw zending standaard gedekt tot €5.500,00.

  Kan Mikropakket mijn zending op zaterdag bezorgen?

  Ja, zendingen kunnen door Mikropakket op zaterdag worden bezorgd. Hieraan zijn geen extra kosten verbonden. Mikropakket levert niet aan postbusadressen!


  Keurtekens

  Wat is een gehalteteken?

  Een gehalteteken is een teken dat het gehalte aan edelmetaal, aanwezig in het voorwerp, aangeeft.

  Wat is het nationale keur?

  Dit is één van de keurtekens die WaarborgHolland als onafhankelijke keuringsinstantie kan aanbrengen in platina, gouden en zilveren sieraden en gebruiksvoorwerpen. Kijk voor een overzicht hiervan op onze site

  Wat is CCM-keuring?

  CCM-keur is een apart keur dat in 18 Europese landen wordt gebruikt, zie http://www.hallmarkingconvention.org/index.php. Een CCM-keur bestaat uit vier tekens: een gehalteaanduiding, een verantwoordelijkheidsteken, een gehalteteken en een kantoorteken.

  Wat is een verantwoordelijkheidsteken?

  Aan de hand van een verantwoordelijkheidsteken kan afgeleid worden wie een artikel heeft gemaakt of op de markt heeft gebracht.

  Hoe kan ik een eigen verantwoordelijkheidsteken aanvragen?

  Van de website kunt u formulieren voor het aanvragen en laten registreren van uw eigen verantwoordelijkheidsteken downloaden. U kunt de formulieren invullen en samen met een kopie van uw inschrijving bij de Kamer van Koophandel per post of per e-mail naar ons sturen.

  Ik heb geen verantwoordelijkheidsteken. Kan ik mijn artikelen wel laten keuren?

  Indien u geen verantwoordelijkheidsteken heeft, kunnen wij het WaarborgHolland verantwoordelijkheidsteken tijdelijk in uw voorwerpen afslaan. Hier zijn wel extra kosten aan verbonden (zie de tarievenlijst). Het is wel noodzakelijk dat u een eigen verantwoordelijkheidsteken aanvraagt bij WaarborgHolland.

  Mag ik mijn verantwoordelijkheidsteken zelf of laten afslaan?

  U mag uw eigen verantwoordelijkheidsteken zelf afslaan. U mag uw teken ook door ons laten afslaan of uw teken door WaarborgHolland met de laser laten graveren in uw voorwerpen.


  Reparaties

  Kan WaarborgHolland reparaties voor u uitvoeren?

  Ja, neem hiervoor contact met ons op. tel: 0182-589300 of log-in op uw WaarborgHolland account voor de mogelijkheden en scherpe tarieven.


  Laser

  Kunnen de keurtekens ook met lasergravering in mijn goederen worden aangebracht?

  Ja, u kunt uw goederen ook door lasergravering van de vereiste tekens laten voorzien. Dit is vooral handig bij fragiele voorwerpen. Het is ook mogelijk om naast uw VT en het keurteken uw logo mee te laten graveren.

  Welke lettertypes zijn er mogelijk?

  Alle standaardlettertypes van Windows kunnen worden gebruikt. Graag duidelijk het lettertype aangeven. Daarnaast is er de mogelijkheid om tegen extra kosten letters/plaatjes te digitaliseren. Let er op dat niet alle lettertypen gratis beschikbaar zijn, bijzondere lettertypes zult uzelf moeten aanleveren. Ook zijn niet alle lettertype beschikbaar, denk aan specifieke lettertypes die door merken worden gebruikt. In dit geval kan een lettertype worden gezocht dat zo veel mogelijk in de buurt komt.

  Wat zijn de eisen voor het aanleveren van een bestand dat gedigitaliseerd moet worden?

  Hiervoor moet een afbeelding, liefst in jpg of jpeg formaat, aangeleverd worden, met een zo hoog mogelijk contrast.


  Onderzoek

  Mijn sieraad is van 18 kt. goud met 14 kt. onderdelen, hoe wordt dit gekeurd?

  Volgens de Wet mag er enkel op het laagst aanwezig gehalte worden gekeurd, in dit geval 585 duizendsten (=14kt.).

  Ik heb van mijn voorwerpen geen proefmetaal dat ik bij de voorwerpen in de partij kan meesturen. Wat moet ik nu doen?

  Als de sieraden niet door u zijn vervaardigd en geheel afgewerkt aan u zijn verkocht, hoeft u dat er niet bij te doen.
  Maakt u de sieraden wel dan bent u formeel verplicht proefmetaal er bij te doen.
  Ontbreekt het proefmetaal dan zijn wij in een aantal gevallen genoodzaakt materiaal van de voorwerpen af te halen voor een proefname, waarna wij de voorwerpen weer herstellen.
  De kosten hiervan brengen wij u in rekening.

  Ik heb nieuwe sieraden met verschillende gehaltes hoe bied ik dat het beste aan?

  U kunt de sieraden het best duidelijk van elkaar gescheiden aanbieden, zodanig dat ze niet door elkaar kunnen komen. Bij de sieraden graag een briefje met daarop het gehalte.
  Als meerdere edelmetaalgehalten door elkaar worden aangeboden kan het zijn dat voor het uitzoeken kosten in rekening worden gebracht.

  Mijn sieraad bestaat uit hout of rubber met een klein edelmetalen ornamentje, hoe bied ik dat aan?

  U hoeft het niet-metalen onderdeel niet mee te sturen, geeft u alstublieft wel aan dat het sieraad hiermee gemonteerd wordt.
  Denkt u er aan dat als het gewicht aan edelmetaal onder de wettelijke gewichtsgrens is, u niet verplicht bent om het te laten keuren.

  Mijn sieraad bestaat uit een onedel onderdeel met edelmetaal (samengestelde werken), hoe wordt dit gekeurd?

  Wij zijn in dit geval verplicht om een aanduiding “METAL” of “MET” op het voorwerp af te slaan, het liefst op het onedele gedeelte.
  Denk er aan dat het onedele gedeelte duidelijk door de consument te herkennen moet zijn en dat het keurteken op het edele gedeelte moeten worden afgeslagen.
  Een voorbeeld is roodgoud met staal, het keurteken wordt op het roodgoud geplaatst, de aanduiding “METAAL” op het staal. Een ander voorbeeld: gerhodineerd witgoud met staal, dit voorwerp kan niet worden gekeurd. Hierbij is het niet duidelijk voor de consument wat het edelmetaal is en wat niet.
  Twijfelt u, bel ons dan en wij proberen u van zo goed mogelijk advies te dienen.

  Ik heb geen tijd meer om alles gemonteerd en wel aan te bieden, is dat erg?

  Absoluut niet, maar denkt u er wel aan alle onderdelen van het voorwerp mee te sturen en doe alle onderdelen per voorwerp in een minigrip zakje. Als het onduidelijk is wat voor voorwerp het uiteindelijk gaat worden, is het raadzaam een kleine omschrijving mee te sturen om vragen te voorkomen.


  Tarieven

  Wat kost het keuren van goud/zilver/platina?

  Het tarief is afhankelijk van de hoeveelheid voorwerpen. Zie voor staffels de tarievenlijst.

  Wat kost het aanvragen en registreren van een eigen verantwoordelijkheidsteken?

  Het aanvragen en laten registreren van een eigen verantwoordelijkheidsteken kost €99,50. Dit zijn eenmalige kosten.

  Wat kost een kniestempel/rechtstempel?

  De kosten voor een kniestempel bedraagt €185,- en voor een rechtstempel €155,-.

  Waarom moet ik €11,50 behandelingskosten betalen?

  Dit zijn de kosten voor het in- en uitpakken en verzendklaar maken van uw pakket. U kunt deze kosten voorkomen door gebruik te maken van een wisselbak, zie ‘Geld besparen‘.


  Overigen

  Wat is een kniestempel?

  Een kniestempel is een stempel met een kromming, waardoor binnenin ringen gestempeld worden.

  Wat is een extra afslag?

  Een extra afslag is de afslag van bijvoorbeeld uw verantwoordelijkheidsteken door WaarborgHolland naast het gehalteteken.

  Hoe kan ik een verantwoordelijkheidsteken bijbestellen?

  Voor het bijbestellen van een verantwoordelijkheidsteken kunt u een e-mail sturen naar info@waarborg.nl. Vermeldt hierbij uw registratienummer en het soort stempel dat u wilt bestellen.

  Kan ik een verantwoordelijkheidsteken bijbestellen?

  U kunt een verantwoordelijkheidsteken bijbestellen. De kosten voor het bijbestellen van een kniestempel bedraagt €185,- en voor een rechtstempel €155,-.

  Openingstijden

  Maandag t/m vrijdag van 08.30 – 16.00.
  Wachters (max. 20 stuks) van 08.30 – 12.00.

  Lasergraveren

  Wilt u uw artikelen voorzien van lasergravering? Wij graveren ook allerlei afbeeldingen, logo’s, tekst of andere gegevens met behulp van geavanceerde laserapparatuur.

  Edelmetaalsmelterij

  Het betrouwbare adres voor het verwerken van uw waardevolle sloopgoud en -zilver: WaarborgHolland Edelmetaalsmelterij

  Contact

  WaarborgHolland B.V.
  Stationsplein 9a
  2801 AK Gouda

  0182 58 93 00
  info@waarborg.nl

  For English version: go to hallmarking.com
  Copyright © 2020 WaarborgHolland B.V.