Click to visit English version
Inloggen

Keurtekens

 • Home
 • Keurtekens
 • Snel naar: Het Nederlandse keurteken | het verantwoordelijkheidsteken | overige keurtekens | keurtekens aanbrengen

  Het Nederlandse keurteken

  Als uit onderzoek blijkt dat het edelmetalen voorwerp voldoet aan de vereisten, mag er een keurteken worden geplaatst. Ook dit keurteken moet aan bepaalde wettelijke vereisten voldoen. Voor de Nederlandse kwaliteitseisen, zijn krachtens de Waarborgwet twee tekens verplicht: het gehalteteken en het verantwoordelijkheidsteken (hierna: VT).

  Het gehalteteken

  Het gehalteteken wordt gebruikt om het soort en het gehalte van het edelmetaal uit te drukken. Er zijn Nederlandse gehaltetekens (uitgedrukt in duizendsten) voor de volgende gehaltes:

  • voor goud 585 (14k), 750 (18k), 833 (20k) en 916 (22k);
  • voor zilver 835 en 925 (sterling);
  • voor platina 850, 900 en 950.

  De Nederlandse keurtekens worden in de volgende Europese landen erkend:

  België, Cyprus, Denemarken1, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije2, Ierland3, Italië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal,Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Zweden en Zwitserland.

  1 exporteurs: neem vooraf contact met ons op.
  2 exporteurs: informeer bij WaarborgHolland naar actuele gewichtsgrenzen.
  3 geldt alleen voor de in het land van bestemming erkende gehalten.

  Het verantwoordelijkheidsteken (VT)

  De fabrikant of importeur van edelmetalen voorwerpen dient in het bezit te zijn van een VT, dat moet worden aangebracht in de vervaardigde of geïmporteerde voorwerpen. Het VT kan door de fabrikant of de importeur zelf worden aangebracht óf kan men ervoor kiezen dit door WaarborgHolland te laten doen.

  De wettelijke keurtekens kunnen door WaarborgHolland in principe uitsluitend op nieuwe voorwerpen worden aangebracht, indien het verantwoordelijkheidsteken reeds in het voorwerp aanwezig is óf door WaarborgHolland tegelijkertijd met het keurteken wordt afgeslagen.

  Naar: Verantwoordelijksheidsteken aanvragen.

  Overige keurtekens

  Common Control Marks

  Op internationaal niveau is er sinds 1975 ook een overeenkomst van kracht ‘De Conventie van Wenen’ waarbij de deelnemende landen een gemeenschappelijk set van tekens accepteren.

  De Conventie voor het waarborgen van edelmetalen is een internationale overeenkomst tussen verschillende landen m.b.t. de wederzijdse handel in voorwerpen vervaardigd uit edelmetaal.

  Leden van de Conventie van Wenen zijn gerechtigd de “Common Control Marks” (CCM) af te slaan. Deze CCM keurtekens worden door iedere lidstaat erkent. Daarnaast zijn er een aantal landen die niet lid zijn, maar wel het CCM keurmerk accepteren. Deze landen zien het CCM keurmerk als een “kwaliteitskeurmerk”.

  Deelnemende landen: Cyprus, Denemarken, Finland, Groot-Brittannië, Hongarije, Ierland, Israël, Kroatië, Letland, Litouwen, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Slovenië, Slowakije, Tsjechië, Verenigd Koninkrijk, Zweden en Zwitserland. Waarnemende landen: Italië, Oekraïne, Servië, en Sri Lanka.

  Vanaf maart 2010 is het met het CCM ook mogelijk om een palladiumkeurmerk aan te laten brengen.

  Meer informatie is te vinden op de website van de Conventie.

  Keurtekens aanbrengen

  Het aanbrengen van keurtekens geschiedt door middel van stempeling of lasering, te weten:

  • Handstempeling;
  • Handdruk stempeling;
  • Machinale stempeling (ookwel contrastempeling);
  • Rolstempeling;
  • Laserstempeling;
  • Drielingstempeling;
  • Eindcontrole.

  I. Handstempeling
  Wanneer machinestempeling niet mogelijk is, worden de voorwerpen met de hand gestempeld.
  Handstempeling onderscheidt zich van machinestempeling, doordat de tekens met de hamer worden afgeslagen. Ook het zgn. ‘drukken’ is een vorm van handstempeling. Hierbij wordt uitsluitend spierkracht gebruikt. Bij stempeling wordt het keurteken bij voorkeur rechts van het verantwoordelijkheidsteken afgeslagen. Onafgewerkte voorwerpen worden door de goud-/ zilversmid zelf voorzien van het verantwoordelijkheidsteken. Het keurteken wordt net zo diep afgeslagen.

  II. Handdrukstempeling
  Kwetsbare voorwerpen, zoals sieraden met emaille, horloges of holle voorwerpen, dienen zeer zorgvuldig te worden gestempeld, om beschadiging te voorkomen.

  De vereiste tekens worden er uiterst zorgvuldig ‘ingedrukt’. Een heen en weer, licht wiegende beweging met het stempel en louter spierkracht bepalen de diepte van het keurteken in het voorwerp.

  III. Contrastempeling
  De meeste gebruikte vorm van stempeling is contrastempeling. Ringen, hangers, colliers enz. worden in één slag – machinaal – voorzien van 2 tekens. Dit betekent aan de ene kant van het voorwerp het keurteken en aan de andere kant uw verantwoordelijkheidsteken.
  Contrastempeling kent een tweetal grote voordelen:

  1. Besparing van tijd;
  2. Uw verantwoordelijkheidstekens worden gratis afgeslagen.

  IV. Rolstempeling
  Voor enkele fabrieken worden de onafgewerkte trouwringen op een speciale manier gestempeld. Voor deze fabriek is dan een speciaal rolstempel vervaardigd. Het stempelen gebeurt in één draaiende beweging met een speciale rolstempelmachine.

  De ringen worden gelijktijdig voorzien van het keurteken, het verantwoordelijkheidsteken en de naam van de fabrikant.

  V. Laserstempeling
  Om beschadigingen te voorkomen wordt voor kwetsbare voorwerpen veelvuldig gebruikt gemaakt van de laser.

  VI. Drielingstempeling
  Grote voorwerpen, zoals kandelaars, fotolijsten en bestekken, kunnen worden gekeurd met een drieling stempel. Het drielingstempel bestaat uit:

  • een keurteken;
  • het kantooraanduidend teken;
  • de jaarletter.

  Deze speciale stempels zijn er zowel in een recht als een knie model uitgevoerd, zodat afslag ook mogelijk is aan de binnenkant van voorwerpen, zoals servetringen en brede ringen. Ook is het mogelijk om een drieling d.m.v. laser aan te brengen in voorwerpen. Dit wordt dan ook aangeraden voor de afgewerkte voorwerpen. De stempels zijn beschikbaar in verschillende afmetingen. De aangeboden voorwerpen moeten zijn voorzien van een geregistreerd VT. Een drieling is niet mogelijk in combinatie met een Waarborg VT. Voor meer informatie, kunt u contact met ons opnemen.

  Openingstijden

  Maandag t/m vrijdag van 08.30 – 16.00.
  Wachters (max. 20 stuks) van 08.30 – 12.00.

  Lasergraveren

  Wilt u uw artikelen voorzien van lasergravering? Wij graveren ook allerlei afbeeldingen, logo’s, tekst of andere gegevens met behulp van geavanceerde laserapparatuur.

  Edelmetaalsmelterij

  Het betrouwbare adres voor het verwerken van uw waardevolle sloopgoud en -zilver: WaarborgHolland Edelmetaalsmelterij

  Contact

  WaarborgHolland B.V.
  Stationsplein 9a
  2801 AK Gouda

  0182 58 93 00
  info@waarborg.nl

  For English version: go to hallmarking.com
  Copyright © 2020 WaarborgHolland B.V.