Snel naar: Het Nederlandse keurteken | het verantwoordelijkheidsteken | overige keurtekens | keurtekens aanbrengen
Het Nederlandse keurteken
Als uit onderzoek blijkt dat het edelmetalen voorwerp voldoet aan de vereisten, mag er een keurteken worden geplaatst. Ook dit keurteken moet aan bepaalde wettelijke vereisten voldoen. Voor de Nederlandse kwaliteitseisen, zijn krachtens de Waarborgwet twee tekens verplicht: het gehalteteken en het verantwoordelijkheidsteken (hierna: VT).
Het gehalteteken
Het gehalteteken wordt gebruikt om het soort en het gehalte van het edelmetaal uit te drukken. Er zijn Nederlandse gehaltetekens (uitgedrukt in duizendsten) voor de volgende gehaltes:
- voor goud 585 (14k), 750 (18k), 833 (20k) en 916 (22k);
- voor zilver 835 en 925 (sterling);
- voor platina 850, 900 en 950.
De Nederlandse keurtekens worden in de volgende Europese landen erkend:
België, Cyprus, Denemarken1, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije2, Ierland3, Italië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal,Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Zweden en Zwitserland.
1 exporteurs: neem vooraf contact met ons op.
2 exporteurs: informeer bij WaarborgHolland naar actuele gewichtsgrenzen.
3 geldt alleen voor de in het land van bestemming erkende gehalten.
Het verantwoordelijkheidsteken (VT)
De fabrikant of importeur van edelmetalen voorwerpen dient in het bezit te zijn van een VT, dat moet worden aangebracht in de vervaardigde of geïmporteerde voorwerpen. Het VT kan door de fabrikant of de importeur zelf worden aangebracht óf kan men ervoor kiezen dit door WaarborgHolland te laten doen.
De wettelijke keurtekens kunnen door WaarborgHolland in principe uitsluitend op nieuwe voorwerpen worden aangebracht, indien het verantwoordelijkheidsteken reeds in het voorwerp aanwezig is óf door WaarborgHolland tegelijkertijd met het keurteken wordt afgeslagen.
Naar: Verantwoordelijksheidsteken aanvragen.
Overige keurtekens
Common Control Marks
Op internationaal niveau is er sinds 1975 ook een overeenkomst van kracht ‘De Conventie van Wenen’ waarbij de deelnemende landen een gemeenschappelijk set van tekens accepteren.
De Conventie voor het waarborgen van edelmetalen is een internationale overeenkomst tussen verschillende landen m.b.t. de wederzijdse handel in voorwerpen vervaardigd uit edelmetaal.
Leden van de Conventie van Wenen zijn gerechtigd de “Common Control Marks” (CCM) af te slaan. Deze CCM keurtekens worden door iedere lidstaat erkent. Daarnaast zijn er een aantal landen die niet lid zijn, maar wel het CCM keurmerk accepteren. Deze landen zien het CCM keurmerk als een “kwaliteitskeurmerk”.
Deelnemende landen: Cyprus, Denemarken, Finland, Groot-Brittannië, Hongarije, Ierland, Israël, Kroatië, Letland, Litouwen, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Slovenië, Slowakije, Tsjechië, Verenigd Koninkrijk, Zweden en Zwitserland. Waarnemende landen: Italië, Oekraïne, Servië, en Sri Lanka.
Vanaf maart 2010 is het met het CCM ook mogelijk om een palladiumkeurmerk aan te laten brengen.
Meer informatie is te vinden op de website van de Conventie.
Keurtekens aanbrengen
Het aanbrengen van keurtekens geschiedt door middel van stempeling of lasering, te weten:
- Handstempeling;
- Handdruk stempeling;
- Machinale stempeling (ookwel contrastempeling);
- Rolstempeling;
- Laserstempeling;
- Drielingstempeling;
- Eindcontrole.
I. Handstempeling
Wanneer machinestempeling niet mogelijk is, worden de voorwerpen met de hand gestempeld.
Handstempeling onderscheidt zich van machinestempeling, doordat de tekens met de hamer worden afgeslagen. Ook het zgn. ‘drukken’ is een vorm van handstempeling. Hierbij wordt uitsluitend spierkracht gebruikt. Bij stempeling wordt het keurteken bij voorkeur rechts van het verantwoordelijkheidsteken afgeslagen. Onafgewerkte voorwerpen worden door de goud-/ zilversmid zelf voorzien van het verantwoordelijkheidsteken. Het keurteken wordt net zo diep afgeslagen.
II. Handdrukstempeling
Kwetsbare voorwerpen, zoals sieraden met emaille, horloges of holle voorwerpen, dienen zeer zorgvuldig te worden gestempeld, om beschadiging te voorkomen.
De vereiste tekens worden er uiterst zorgvuldig ‘ingedrukt’. Een heen en weer, licht wiegende beweging met het stempel en louter spierkracht bepalen de diepte van het keurteken in het voorwerp.
III. Contrastempeling
De meeste gebruikte vorm van stempeling is contrastempeling. Ringen, hangers, colliers enz. worden in één slag – machinaal – voorzien van 2 tekens. Dit betekent aan de ene kant van het voorwerp het keurteken en aan de andere kant uw verantwoordelijkheidsteken.
Contrastempeling kent een tweetal grote voordelen:
- Besparing van tijd;
- Uw verantwoordelijkheidstekens worden gratis afgeslagen.
IV. Rolstempeling
Voor enkele fabrieken worden de onafgewerkte trouwringen op een speciale manier gestempeld. Voor deze fabriek is dan een speciaal rolstempel vervaardigd. Het stempelen gebeurt in één draaiende beweging met een speciale rolstempelmachine.
De ringen worden gelijktijdig voorzien van het keurteken, het verantwoordelijkheidsteken en de naam van de fabrikant.
V. Laserstempeling
Om beschadigingen te voorkomen wordt voor kwetsbare voorwerpen veelvuldig gebruikt gemaakt van de laser.
VI. Drielingstempeling
Grote voorwerpen, zoals kandelaars, fotolijsten en bestekken, kunnen worden gekeurd met een drieling stempel. Het drielingstempel bestaat uit:
- een keurteken;
- het kantooraanduidend teken;
- de jaarletter.
Deze speciale stempels zijn er zowel in een recht als een knie model uitgevoerd, zodat afslag ook mogelijk is aan de binnenkant van voorwerpen, zoals servetringen en brede ringen. Ook is het mogelijk om een drieling d.m.v. laser aan te brengen in voorwerpen. Dit wordt dan ook aangeraden voor de afgewerkte voorwerpen. De stempels zijn beschikbaar in verschillende afmetingen. De aangeboden voorwerpen moeten zijn voorzien van een geregistreerd VT. Een drieling is niet mogelijk in combinatie met een Waarborg VT. Voor meer informatie, kunt u contact met ons opnemen.